Gönderen Konu: dedektörlerde temel prensip  (Okunma sayısı 18435 defa)

0 Üye ve 3 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışı elyapımı

  • Usta
  • *****
  • İleti: 58
Ynt: dedektörlerde temel prensip
« Yanıtla #10 : Kasım 08, 2016, 02:11:37 ÖÖ »
benim şu anda uğraştığım bir cihaz pulse tabi,zemin sesli olarak yaptım bitirdim şu an çalışıyor,ancak hiç ummadığım bir problemle karşılaştım.başlığın arkasından esen rüzgara ötüyor.bunun dışında mineralden veya mineral tuğladan en küçük bi etkilenme yok.havada toprakta aynı derinlik.derinlikte idare eder bi vaziyette,başlık 045 emaye telden 20 santim çap 28 tur bir lirayı reddediyor ama 25 kuruşu 28 santim civarıkartallı 12 santim civarı 2.5 mm çaplı gümüş para 6-7 santim civarı.fr 488hz,555 li osilatörlerden verim alamadığım için (darbe boyunda birkaç us lik sapmalar yapıyor) ve buda parazite sebeb oluyor.osilatörü 2 mhz bi krıstalle 4060 la yaptım ve 4520 ile iki tane 4067 yi sürdüm.4067 lerin birini 128 us lik gönderme için kullandım diğerini ise hem 8 us lik adımlarla sample hold için kullandım.tabiiki uygun olan zamanlamadan iki tane örnek aldım tabi örneklerin birini tula toprak dahil herşeyi en iyi gördüğü yerden aldım,ikinci örneği ise nasıl bir ayrım istiyorsam ,iyi metalleri görmeyip kötü dediğimiz demir toprak tula vesairi görcek şekilde aldım.şimdi elimde iki tane sinyal var.biri herşeyi gören diğeri kötüleri gören.şimdi kötü sinyallerle iyi sinyalin içindeki istemediğimiz sinyalleri temizlicez.onu nasıl yapıyorum isterseniz ,faydalı olacaksa anlatırım...
« Son Düzenleme: Kasım 08, 2016, 02:13:51 ÖÖ Gönderen: elyapımı »

dalgic35

  • Ziyaretçi
Ynt: dedektörlerde temel prensip
« Yanıtla #11 : Kasım 08, 2016, 02:57:51 ÖÖ »
elyapımı ustam anlatacaklarınızın arkadaşlara faydalı olacağından eminim ayrıca burda paylaşımlarınız devam ederse seviniriz.

Çevrimdışı elyapımı

  • Usta
  • *****
  • İleti: 58
Ynt: dedektörlerde temel prensip
« Yanıtla #12 : Kasım 08, 2016, 02:58:15 ÖÖ »
Linkleri goremezsiniz. Kayit Olun veya Giris Yapin
elyapımı ustam anlatacaklarınız arkadaşlara faydalı olacağından eminim ayrıca burda paylaşımlarınız devam ederse sevinirim
hakan ustam tabiiki paylaşımlar devam edecek.şimdilik sadece alıştırma babında ufak ufak devam ediyoruz.her ne kadar yapmaya çalıştığım cihaz ticari olsada,eğer başarabilirsem,istediğim gibi çalıştırmayı başarabilirsem şema olarakta paylaşcam,tabiiki bütün bir şema olarak değilde bölüm bölüm sindire sindire paylaşcamki tam olarak hangi bölüm ne işe yarıyor nasıl çalışıyor bilinsin istiyorum.tabi bu sözüm ustalarımız için değilde bu işe yeni başlayan gönül veren arkadaşlarımız için bi yol açılsın.

dalgic35

  • Ziyaretçi
Ynt: dedektörlerde temel prensip
« Yanıtla #13 : Kasım 08, 2016, 04:53:12 ÖÖ »
Bunu çok güzel düşünmüşsünüz en kolay ögrenim adım adım ilerlemekdir bu arkadaslarımız için güzel bir fırsat birgün belki onlarda kendi dedektörünü tasarlar insan istedimi herşey olur yeterki istesin

Çevrimdışı oğuzlu

  • Usta
  • *****
  • İleti: 105
Ynt: dedektörlerde temel prensip
« Yanıtla #14 : Kasım 08, 2016, 08:59:58 ÖÖ »
elyapımı ustam şimdiden ALLAH razı olsun paylaşımlarınızı merakla takip ediyorum yüreğinize sağlık

Çevrimdışı gurdal

  • Usta
  • *****
  • İleti: 18
  • En bahtiyar odur ki, dünya için âhireti unutmasın
Ynt: dedektörlerde temel prensip
« Yanıtla #15 : Kasım 08, 2016, 08:18:00 ÖS »
İbrahim abi maşallah sendeki bu azim hedefini başarıyla süsler.vaktim olursa ömrümüz yeterse bir gün ziyaret edicem tabi sizde müsait olursanız.

Çevrimdışı HASAN

  • Usta
  • *****
  • İleti: 105
Ynt: dedektörlerde temel prensip
« Yanıtla #16 : Kasım 08, 2016, 08:41:18 ÖS »
Sırada ben de var ım çok uzağım izmir e ama İNŞALLAH bir gün yolum düşer

Çevrimdışı YILDIRAY

  • Global Moderator
  • *****
  • İleti: 77
Ynt: dedektörlerde temel prensip
« Yanıtla #17 : Kasım 09, 2016, 01:54:12 ÖS »
 gold skanda sambley delayi jose denilen eleman komıtator yerine çok turlu pot koymuş. bu sayede osc katını her frekansda çalıştırabiliyor. normalde ben 40 us 98 us 184us ve 368us olacak şekilde 4 turlu komitator kullanıyorum. bunda frekans sabit oluyor. zamanlamaları değiştiriyorum. cihaz 610hz çalışıyor. 4022 ile 4 böldüm.  josenin yapdığı gs4 deki mantık güzel. bir de en önemlisi preamfi katındaki opampın sinyalin çok düzgün olması lazım. özellikle ultralow noise olmalı bunu henüz aşamadık. opamp offset ayarının çok iyi olması lazım. denemelerimde offset ayarı iyi oluyor ancak bu seferde ayrım sağlıklı olmuyor. özelikle ses katı bence pll ile olmalı.
Linkleri goremezsiniz. Kayit Olun veya Giris Yapin

Linkleri goremezsiniz. Kayit Olun veya Giris Yapin

Çevrimdışı elyapımı

  • Usta
  • *****
  • İleti: 58
Ynt: dedektörlerde temel prensip
« Yanıtla #18 : Kasım 09, 2016, 03:39:19 ÖS »
Yıldıray kimin ne yaptığına boşver.tabiiki o cihazlardan fikir edinmek lazım ancak tamamen kendi mantığını kullan.bu ara benimde örnek aldığım cihazlardan biri goldscan hatta ilk pulse denemem diyebilirim ancak gold scan da derinlik ve hassasiyet oldukça düşük,bunun sebebide bilirsin denge için kullanılan kanalın (iyileri görmeyen kanal) sinyal genliğinin diğer kanala göre çok düşük olması,böyle oluncada mecburen diğer kanalın sinyal genliğini kısıtlamak durumunda kalınmış goldscanda.ben bunu aşmak için sinyal dengeleme işinde different amplifikatör kullandım (örneğin ina2132) tabi bunu normal opamplarlada yapabiliriz,benim resimlerdeki direnç kalabalığının nedenide bu zaten.benim burada yaptığım iş basit bir çıkarma işlemi.atıyorum bizim devrede ilk örnek aldığımız herşeyi gören samplemizin genliği 5 volt olsun,sadece kötüleri gören samplemizde  0.5 volt olsun,bu 0.5 voltu 5 volttan 10 kez çıkarma işlemi uyguladığımızda çıkış yaklaşık sıfır volt olur.bu şekilde bi uygulamayla sfır voltaj iletimine oldukça yaklaşmış oluyoruz ve aynı zamandada iyi kötü bi ayrım elde etmiş oluyoruz.Osiloskopu çıkarma işlemi yapan karşılaştırıcı opampımızın çıkışına bağladığımızda sonucu zaten görüyoruz,baş derdimiz olan minerelli tuğla ve toprak başlığın üstünden geçtiğimiz zaman sıfır veya sıfıra çok yakın bir voltaj görürken ferro ve non ferroda farklı yönlere giden bir voltaj görürüz.kaç tane karşılaştırıcı kullanacağımız ise ayrımın ne kadar sert olacağına bağlı.çok sert ayrımlarda (eşek nalı,gabara ve paslı tenekelerin rededildiği durum,bu durumda bazı parlak metaller ve nispeten dik duran demirin yanındaki iyi metallerde reddedilir ,3-4 karşılaştırıcı yeterli olmaktadır ve derinlik diğer duruma göre birkaç santim düşük kalmaktadır.diğer durumda ise eşek nalı,gabara ve paslı teneke rededilmeyip nispeten yeni ve dik demirler reddedilir ama makul büyüklükteki demirin yanından iyiler kabul edilir,bu durumda 10-12 kadar karşılaştırıcı kullanmak gerekebilir.tabiiki bu durumda derinlikle birlikte parazitte bi miktardaha artacaktır.çıkarma işlemini yapabilmemiz için,sinyalimizi karşılaştırıcı opamplara doğru girişlerden vermemiz lazım.çıkarmak istediğimiz sinyali çeviren (inverting) girişten vermemiz lazım,aksi halde opampımız çıkarma değil toplama işi yapar.bu vesileyle benim ayrım-dengeleme işini nasıl yaptığımıda anlatmış olduk..

Çevrimdışı elyapımı

  • Usta
  • *****
  • İleti: 58
Ynt: dedektörlerde temel prensip
« Yanıtla #19 : Kasım 09, 2016, 03:57:35 ÖS »
sert ayrım yapabilmek için ikinci örneğimizi (biz buna dengeleme sinyali diyelim) 24-32 us gibi yapıyoruz,bu durumda dengeleme sinyalimizin genliği nispeten yüksek olacağından 3-4 karşılaştırıcı yeterli olmakta  ama daha geriden (40-48-56 veya daha fazla) örnek aldığımızda dengeleme sinyalimizin genliğide buna orantılı olarak azalacağından daha fazla sayıda karşılaştırıcı kullanmamız gerekir.giriş (preampli) de ise en iyi seçenek lt1028-1128-ad797 gibi süper düşük gürültülü opamplar kullanmak.hatta dahada iyleştirmek ve kararlılığı arttırmak için ön kuvvetlendiriciden sonra bir otomatik kazanç kontrol (lm13600-13700 ile yapılabilir) hatta logaritmik amlifikatör (örneğin ıcl8048veya 13600 ilede yapılabilir) hatta kazancı önce 100 ile bin kat gibi azaltıp sonra yine azalttığımız kadar kuvvetlendirmek ve bunu yaparkende çok kuvvetli ac geri besleme yapmakta bir çözüm olabilir.