aleykum selam poke53280 ustam;
yazınızı bir kaç kez okudum özür dileyerek söylüyorum ki birşey anlamadım. ayar ile 77 khz i bulabildiğinizi belirtiyorsunuz picten frekansı okuyamadığınızı mı söylemek istiyorsunuz?
alttaki 78-85 hz yazan kısım mixer kısmı o kısımda belirli bir frekans oluşur ve ayar noktaları ile değişmez.mixerden kastım varicap diotun voltajını sürekli değiştirerek arama bobininde osilasyona yardımcı olur. bu kısımda varicap diotlar kritiktir.
osilaskopla bobin çıkışında bf245 collectorlerinde görmeniz lazım özellikle optocoupler girişinde tavan yapması lazım. optodan sonra dc ye çevrilip microamper göstergesine girilmiş, piciniz varsa burda okuma yapması lazım yani ADC okuması yapılması lazım diye düşünüyorum ben bu devreyi hiç yapmadım. ama epey inceledim. yarım yamalak elektronik bilgimle...
benimse size sorum siz 77 khz i nerden buldunuz? hangi şehirdesiniz? yani emfad pasif bir alıcı devresi ve türkiyede AM bandında yayın yok. kullananlar ise ya rusyanın yada avrupanın 22Khz gibi değerlerdeki yayınlardan yararlanırlar.
bu devreyi siz yaptınız mı? yapıyormusunuz yoksa devreyi anlamaya mı çalışıyorsunuz?
Selam aleykum,
77 Khz diye bahsi geçen frekans, elimdeki vlf vericimdeki 33-77-100 khz vericinin seçilebilen sinyalinden birisi.
Ayrıca bir modifiye yapmamışsanız emfad ile 30khz altını bulamazsınız ki devresinin üzerinde frekans aralığı bir etiketde yapışıktır.(32-140khz gibi.)
Adc okuma ile 18F46K22 kullanarak tasarladığım devremle yürüyerek ölçümleri (volt) yapıyor, sd karta kaydediyorum, onda da sorun yok.
Evet devreyi yaptım, ve mevcut sinyallerle (verici kullanmadan şehir dışında) ölçümler yapabiliyorum ve çokta verimli çalışıyor.
Ayrıca yayın var, emfadla ilgili sinyal/yayın yok mevzusunu çok duyarım, sinyalin olmadığı zaman hiç olmadı, en az iki yayın olmuştur hep, (bazen dağ aralarında sinyal olmayan yerlerde verici kullanıyorum, ya da emfad alıcı kısmını çıkarıp manyetik sensör bağlıyorum ki manyetik sensörü kendi etrafında 5 derece bile çevirseniz sorun oluyor tahmin edeceğiniz üzere), fakat eğer aradığınız konumda bir harici yayın varsa kendi vericinizden çok daha iyi çekimler yapabiliyorsunuz.
İşte tamda vericisiz bulduğum yayın frekanslarının gerçekte kaç khz olduğunu bulmak istememden böyle bir gereksinim oluyor. Yoksa tahminen çokturlu pottan elimdeki vericiyi 33'e, 77'ye ve 100 khz'e ayarladığımda kaç tur çevirdiğimden ve ibrenin baştan sona doğru ilerlemesinden yerlerini bulabiliyorum ama lcd ekranda gösteremiyorum.
Şöyle ki yayını arazide illa aramanız gerekli, ama mesela potu okuduğum ekranda 33khz'e getirdiğimde yayın olduğunu görmüş olsam, hızlıca 33'e çevirip çekime başlarım, bu da arazide frekans arama işini kolaylaştırır.
Ek olarak dijital potansiyometre (Ad serisinden) ekleyerek (çok turlu frekans arama potu yerine) taratıp frekans olan yayınları ve seviyelerini listeleyip otomatik olarak en yükseğini seçtirir hatta diğerlerini de seçebilir hale getirebilirim, ama öncelikle bulduğum yayın frekansını pic ile okuyabilmem lazım.
FGM3 için yapıp kullandığım manyetometre cihazında, FGM3H'ların frekansını 30-300khz arası çok hassas bir şekilde ölçüyorum, yani emfadın çalışma frekansı picle okuyabileceğim aralıkta.
Fakat emfadın o anki ayarlandığı frekansı Ne BF'lerin kollektöründen (drain) ne de BC'lerinkinden okuyamıyorum, optonun oralardan da okuyamadım.
Durum budur, selamlar.